Продукция

Новости

Стены из кирпича видео
Строил дом. Планирую, что он станет таким себе семейным гнездышком для нас всех и что мы будем жить тут долго и счастливо. Потому делал все максимально качественно, старался зря денег не жалеть. Нет,

Кладка кирпича цоколь видео
В детстве я была довольно небрежна к своей осанке, в результате схлопотала сколиоз. С годами все усугубилось, и добавился остеохондроз. Две беременности и ношение детей в слинге никак не способствовали

Очистка фасадов, Мытье фасадов, Защита кирпича, Защита бетона, Удаление Грэффити ООО Штукатурка `Венецианка`
Штукатурка "Венецианка", итальянская штукатурка, рельефная штукатурка Цвета на сайте означают: - средства защиты и пропитки - средства для декорирования и защиты (цветные пропитки - лазури) -

Высота кирпичной кладки в 4 кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Шикарные проекты домов из кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Бани из кирпича проекты и цены фото
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Барбекю на даче своими руками из кирпича фото
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Фото цоколя из клинкерного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Сколько в кубе газосиликатного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Перемычка из кирпича со шпилькой
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Объекты

Поиск

Како да се направи оџак во приватна куќа. Оџаци во куќата

 1. Оџак уред во куќата: барања кои мора да бидат исполнети за да се обезбеди сигурност
 2. Ефикасна функција на оџакот - потребен е силен удар
 3. Како да направите оџак во куќа надвор?
 4. Видео - инсталација на оџак

Усогласувањето со сите неопходни технички барања при дизајнирањето и инсталирањето на оџакот е еден од најважните услови за создавање на удобни услови во приватна куќа.

Ако системот за евакуација на чад е неправилно инсталиран, ризикот од чад и создавање на услови за обратен удар ќе станат многу високи. Значи, во случај на прекршување на правилата за изградба на овој важен систем, создадени се опасни опасни услови. Како резултат на тоа, живеејќи во куќа, во која оџакот е изграден во кршење на правилата, станува многу опасно.

Оџак уред во куќата: барања кои мора да бидат исполнети за да се обезбеди сигурност

За да се усогласат со стандардите кои обезбедуваат квалитетно извршување на работите за изградба и уредување на оџакот, неопходно е:

 • за изградба на оџак направен од ненапарлив материјал (препорачаното ниво на отпорност на пожар мора да биде најмалку 1 час),
 • обезбеди сигурна затегнатост на оџакот,
 • да се изврши целата инсталација на оџакот, така што производите на согорување не спаѓаат во зградата,
 • поставете го каналот на канал вертикално,
 • пресметајте го издувната дупка во согласност со котлината на котлите.

При отстранување на цевката за оџаци, неопходно е да се следат препораките на специјалистите при утврдување на потребната висина на цевката за оџакот во согласност со неговата локација, дозволеното растојание до сртот на покривот (со исправен покрив):


При отстранување на цевката за оџаци, неопходно е да се следат препораките на специјалистите при утврдување на потребната висина на цевката за оџакот во согласност со неговата локација, дозволеното растојание до сртот на покривот (со исправен покрив):

Ефикасна функција на оџакот - потребен е силен удар

Избор на опции за дизајн на оџак: потреба за влечење и можност за задржување на загреаниот воздух во затворен простор

При инсталирање на грип во приватната куќа ќе се применуваат 2 главни дизајни. Една од нив е пластична чорапа што брзо загрева и создава силна влечна сила. Покрај тоа, овој дизајн е брзо ладење, така што топол воздух по ладење извор на греење, на пример, камин, лисја чад канал не може.

Друга опција е да се користи трислојна конструкција - цевка од нерѓосувачки челик покриена од внатре со керамички слој, топлинска изолација (обично минерална волна) и  челична цевка  надвор - обезбедува сигурност и висока ефикасност на системот за отстранување на чад Друга опција е да се користи трислојна конструкција - цевка од нерѓосувачки челик покриена од внатре со керамички слој, топлинска изолација (обично минерална волна) и челична цевка надвор - обезбедува сигурност и висока ефикасност на системот за отстранување на чад. Кога се градат куќи, како правило, се користи таков тип на оџак. Во прилог на усогласеност технички барања Таквиот систем за издувни гасови е релативно ефтин, што обезбедува широка употреба.

Како да направите оџак во куќа надвор?

Кога се гради надворешен оџак во куќата, инсталацијата се изведува од дното нагоре. Најлесен начин за купување на завршен оџак. Во овој случај, времето на работа може да се намали. Покрај тоа, гаранција за една убава изглед дизајни. Линковите од оџакот се собираат последователно. За да се заштити оџакот од влага, сите зглобови треба да се третираат со заптивна маса. Структурата е фиксирана на елементите на зградата со помош на загради.


За котли на цврсто гориво често се користат цигли За котли на цврсто гориво често се користат цигли. Таквиот оџак е прилично тежок. Затоа, се препорачува да се постават оџакот од таков материјал на цврст темелник или армиран бетонски под.

Кога се градат оџаци за модерни котли за кои се користат течно гориво и гас, туличката оџак не е погодна, бидејќи ѕидањето започнува да се распаѓа многу брзо поради влага на цевките. Експертите препорачуваат изградба на оџаци изработени од керамички цевки за такви котли. Ваквите оџаци се универзални и погодни за котли кои работат на секаков вид на гориво.

Видео - инсталација на оџак

Оџак или оџак е дел од комплексен механизам за отстранување на чад и гасови од системот за греење. Сите апарати за греење што работат на суви, гасни или течни горива мора да имаат таков систем за да ги исполнат сите правила и прописи.

Оџаците во куќата се наменети за отстранување на производи за согорување поради природен удар овој дизајн. Векот на траење на котелот и неговата ергономија се директно зависни од правилното отстранување на таквите производи на согорување. Затоа, прашањето на уредот оџак во приватна куќа и изборот на соодветен модел останува приоритет за секој клиент.

Условите за користење на оџакот во приватна куќа влијаат на карактеристиките на неговиот дизајн и изборот на материјал од кој треба да се направи. Тоа за возврат ќе влијае на перформансите и квалитетот на секој греен уред.
Условите за користење на оџакот во приватна куќа влијаат на карактеристиките на неговиот дизајн и изборот на материјал од кој треба да се направи

Ако го подигнете прашањето за трендот на раст на куќите во летните колиби и во близина на Сомалиите, тогаш постои значително зголемување, со тоа што расте побрзо од бројот на куќи направени од тула или друг материјал. Но, пред сè, да купите или да изградите дрвена куќа, треба да ја научите техниката со која се прави оџакот дрвена куќа . Многу корисна ќе биде само во оваа статија.

Идниот сопственик на пријатна дрвена куќа треба да се навикне на идејата: бројот на печки во куќата кореспондира со бројот на оџаци, бројот на области кои се вентилирани е еднаков на бројот на вентилациони канали. Нивото на влечење се јавува кога температурната разлика во просториите и излезните производи. Затоа, оџакот во дрвена куќа поставени повисоки од вообичаеното. Само немојте да го мешате оџакот и грипот - ова е сè различни дизајни . Поголемиот дел од она што доаѓа до првиот не се вклопува во втората.

Вреди да се запамети дека цевките за чад не се секогаш дозволени, ако не постојат статутарни повелби, кои се чуваат како водич кога се градат цевки. Според нормите оџак треба да градат исклучиво под агол од деведесет степени (од глинени тули, без проекции). Според документацијата, цевката треба да се отклони под агол од триесет степени од вертикалата, движејќи се во хоризонтална положба не повеќе од еден метар. Цевката за чад е најмалку пет метри во височина, но висината на оџакот се пресметува од основата на решетката.

Од особена важност е оџакот во приватна куќа. Денес постојат многу опции за инсталација и опции за градење на оџак. Би сакал да ја споменам можноста за сендвич. Тоа е цевка со изолација од топлина, која се состои од: метална цевка (не'рѓосувачки челик), надворешна челична цевка, материјал за топлинска изолација. Цевката од нерѓосувачки челик, исто така, содржи слој од керамика. За зачувување на топлина, користете минерална волна. Сите делови се монтирани со специјални брави и заптивки. Но, најновиот дизајн на оџакот треба да се користи со учество на надворешниот ѕид.
Од особена важност е оџакот во приватна куќа

Животот на луѓето зависи од уредот на грип во куќата. Затоа, уредот за оџаци во приватна куќа е издржлив и издржлив, додека оџакот мора да ги издржи температурните промени, да промовира квалитетно отстранување на гасот, да се спротивстави на ефектите од кондензатот, како и киселините формирани за време на работењето на системот за греење.

Вакви видови како што се: не'рѓосувачки челични оџаци и тули оџаци се широко користени. Само неодамна се појавија алтернативи тули оџак во дрвена куќа, а пред тоа сите структури биле направени од тула. Точно, денес такво задоволство - оџак уред во приватна куќа за тули - не секој може да си го дозволи. Но, не го исклучувајте таквото поставување, ако совршено се вклопува во дизајнот на вилата или било која земја куќа. Но, постои добра алтернатива.

Огнениот оџак од нерѓосувачки челик може дури да биде поскап од тула, но има голем број на предности во споредба. Втората опција е многу полесна од првата - од тула. Значи, изградбата на основата (армирано) под оџакот не е неопходна. Тоа е едноставно во неговата инсталација и е стабилно во различни фактори на печки гасови (и топлинска и хемиска корозија). Предноста е издржливоста на таков оџак и леснотијата на поставување на оџакот во дрвена куќа.

Цевки оџак (не'рѓосувачки челик) - важен елемент оџак, кој е направен од издржлив (релативно топол) нерѓосувачки челик, додека неговиот дизајн е направен според принципот - цевка во цевка. Јазот помеѓу цевките е исполнет со огноотпорна изолација. Затоа внатрешна цевка заштитен од кондензација, и саѓи не се одложува. Производителите на такви оџаци даваат добра гаранција - до десет години на работа без прекин, иако тулините верзии на оџаците можат да работат дури и подолго.

Во секоја приватна куќа има систем за издувни гасови. Во прилог на својата примарна функција на издувни гасови, исто така се користи како вентилација. Многу луѓе погрешно мислат дека не играат значајна улога во нивниот живот и забораваат да се грижат за тоа, или првично кршат некои од неговите правила за инсталација. Со цел да разбереме што може да доведе до небрежен став на потрошувачот, ќе се занимаваме со тоа што е уред за оџак.

Како функционира

Системот за дишење на приватна куќа е посебен канал за исфрлање на гасови и производи за согорување на улица. Несоодветното планирање на таков систем може да доведе до фактот дека чадот ќе влезе во просториите на куќата или ќе има проблеми со задниот удар. Инсталирањето на оџакот, имено неговата големина и локација, мора да биде прецизно пресметано, инаку може да се појави пожар во куќата. Се разбира, ѕидовите на каналите се многу жешки за време на интензивна работа, што се менува со целосното ладење. Таквата разлика во температурата воопшто не е од корист за работните површини, но придонесува за нивно брзо абење. Тоа е причината зошто инсталацијата на оџакот треба да вклучува поставување тули. Тули околу каналот го обезбедуваат со долг работен век, поради фактот што циглата ја балансира температурната разлика, земајќи дел од самата топлина. Така, топлината во вашиот дом се чува подолго со помалку дрво и јаглен.

Современите дизајни и технологии нудат широк избор на опрема и самиот оџак. Меѓу нив се и двојни кола, коаксијални и други. Најефективни се коаксијални нерѓосувачки челични направи. Тие имаат густ слој на изолација, поради што ѕидовите на каналот се заштитени од изложеност на киселина. Важно е дека нивниот ентериер е направен од полимерни материјали.

Оџакот во приватна куќа дефинитивно треба правилно да функционира од страна на сопствениците. Неопходно е да се земе предвид дека температурата на чадот што се издига низ каналот може да достигне 600 степени. Затоа, да се инсталира оџакот беше писмен, ѕид од тули мора да биде доста густа, способна да издржи изложеност високи температури . За ова обично се користат 12 сантиметри brickwork или керамика. Челик е исто така погоден за оваа намена. Каналите од челик се многу практични при употреба и монтажа. Нивниот дизајн придонесува за брзо отстранување на опасните кондензати од оџакот, а исто така го спречува триењето на гасови на нејзините ѕидови. Уред за оџак од не'рѓосувачки челик има неколку предности над другите:

- погоден за сите котли и печки;

- не можете да се грижите за појавата на корозија, бидејќи нерѓосувачкиот челик не се плаши од тоа;

- Можете да ги инсталирате и за време на изградбата, и во веќе завршената куќа.

На пазарот денес постои огромна количина на квалитетна опрема за оџак уреди. Најпопуларните брендови се "FF Bofill", "Selkirk", "Raab" и "Hild". Без оглед колку е висококвалитетен и скап вашиот оџак, тоа воопшто не ве ослободува од грижата за тоа. Цевките треба систематски да се чистат од саѓи и саѓи. Треба да се провери уредот на оџакот и неговите ѕидови. Дури и најмалата попушта може да ја расипе. Ако барем таму влегува некоја влага, тоа ќе доведе до негово уништување. Значи се грижи за квалитетно снабдување со воздух во вашиот дом, пред сè треба да го направите сами.

Инсталација на оџак

Како што откривме, најмногу современи уреди инсталирањето е прилично едноставно, но има неколку важни моменти , што треба да знаете пред да почнете со инсталирање на оџакот. Потребно е внимателно да се провери делот од ѕидот низ кој ќе помине цевката. Идеално, таму не треба да се забележуваат зглобови, и треба да се изолираат од ѕидот. Како посебна мерка при поставување на оџак во дрвена куќа, важно е да го изолирате дрвени ѕидови не-запаливи материјали. Совршен тула или азбест.

Можете сами да го инсталирате оџакот во приватна куќа, имајќи ги предвид следните препораки:

 1. Потребно е да се отстрани хоризонталниот дел од цевката од котелот.
 2. Поставете го мета или коленото на надворешниот раб на оваа цевка за да го поправите вертикалниот сегмент.
 3. Ако користите маичка, тогаш важно е да се грижи за блокирање на нејзиниот долен излез. Во случај на колено, потребно е да се обезбеди можност за чистење на хоризонталниот дел.
 4. Неопходно е да се закачи вертикалниот дел на ѕидот со помош на специјални загради, кои се наоѓаат на растојание од два метри помеѓу нив.
 5. Ако вертикалната цевка е направена од тешки материјали, тогаш таа мора да биде поддржана со поддршка.
 6. Растојанието помеѓу работ на покривот и работ на оџакот треба да биде не помалку од половина метар.
 7. Се разбира, подобро е ако каналот е прикачен на ѕидот по целата должина, но во многу случаи ова не е можно. Потоа треба да го користите системот на стрии.

Сите врски се цврсто прицврстени едни на други и запечатени со прицврстувачи на црева. Вертикалната цевка мора да обезбеди висококвалитетна изолација, за што употребуваат минерална волна и други материјали. Области кои можат да бидат предмет на корозивни процеси, треба да насликате отпорна на топлина боја.

По инсталацијата на оџакот е завршена, можете да му се восхитувате на извршената работа и да станете сопственик на висококвалитетен оџак систем.

Како да направите оџак во куќа надвор?