Продукция

Новости

Стены из кирпича видео
Строил дом. Планирую, что он станет таким себе семейным гнездышком для нас всех и что мы будем жить тут долго и счастливо. Потому делал все максимально качественно, старался зря денег не жалеть. Нет,

Кладка кирпича цоколь видео
В детстве я была довольно небрежна к своей осанке, в результате схлопотала сколиоз. С годами все усугубилось, и добавился остеохондроз. Две беременности и ношение детей в слинге никак не способствовали

Очистка фасадов, Мытье фасадов, Защита кирпича, Защита бетона, Удаление Грэффити ООО Штукатурка `Венецианка`
Штукатурка "Венецианка", итальянская штукатурка, рельефная штукатурка Цвета на сайте означают: - средства защиты и пропитки - средства для декорирования и защиты (цветные пропитки - лазури) -

Высота кирпичной кладки в 4 кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Шикарные проекты домов из кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Бани из кирпича проекты и цены фото
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Барбекю на даче своими руками из кирпича фото
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Фото цоколя из клинкерного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Сколько в кубе газосиликатного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Перемычка из кирпича со шпилькой
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Объекты

Поиск

Како да изберете кабел за ожичување во станот

 1. Прелиминарни параметри на нашата електрична мрежа
 2. Метод на жици
 3. Изберете го бројот на жици што живееле
 4. Ефектот на внатрешните услови при избор на кабел
 5. Основни параметри за избор на електрични жици
 6. Пресметка на бројот на потрошувачи на енергија
 7. Пресметка на номинална струја
 8. Консолидација на потрошувачите на енергија во групи
 9. Избор на жица дел
 10. Заклучок

Изберете кабел за жици

Што кабел за избор за жици во станот?

Тоа е ова прашање што многу од нашите сограѓани имаат кога ќе одлучат да го заменат стариот или да инсталираат нова електрична мрежа во куќа или стан. Прашањето е доста сериозно и нема дефинитивен одговор.

Сето тоа зависи од параметрите на вашата електрична мрежа и начинот на инсталација. И ако сакате да го разберете ова прашање, нашата инструкција е за вас.

Прелиминарни параметри на нашата електрична мрежа

Со цел да се одлучи кој кабел да се користи за жици во станот, ние прво треба да одлучиме за голем број параметри. Пред сè, треба да го изберете методот на жици, исто така треба да го одредите бројот на кабелските јадра, параметрите на просториите каде што треба да се изврши инсталацијата, бројот на жици што се поставени заедно и некои други аспекти.

Метод на жици

Во моментот постојат два главни типа на жици. Ова е скриена и отворена инсталација.

Секој од нив има свои предности и недостатоци, а еден од нив може да се претпочита само по детално разгледување. Во прилог на вашите преференции во изборот на не мала улога што ја играат правилата на EMP во однос на електричната и пожарна безбедност.

Избор на методот на жици

 • Отворените инсталации се прилично лесно инсталирани, имаат добра одржливост и релативно брзо се монтираат. Во исто време, го расипува дизајнот на просториите, одзема слободен простор од нас и бара дополнителни канали или цевки за механичка заштита.
 • Иако, од друга страна, според клаузулите 2.1.2 и 2.1.3, барањата за отворени жици за време на инсталацијата за запаливи структури не се толку строги во многу аспекти. Поради тоа, за поставување на дрвени и други запаливи конструкции, овој тип на инсталација е избран.
 • Монтажата на електричниот кабел во станот на скриен начин ви овозможува да ги скриете сите инженерски мрежи и не бара дополнителна заштита за време на инсталацијата на огноотпорни конструкции. Во исто време, сложеноста на работата е многу поголема, одржливоста не е висока, а поврзаноста на дополнителни електрични апарати може да предизвика одредени тешкотии.
 • Покрај тоа, според табелата. 2.1.2 и 2.1.3 PUE, изборот на скриените инсталации за снабдување со електрична енергија на дрвена куќа полн со многу тешкотии и потреба од дополнителни лекови. Поради ова, крајната цена на таквата трансакција ќе биде значително поголема. Во исто време, клаузула 12.22. VSN59-88 препорачува користење само скриени жици во бањи, бањи и други простории со висока влажност.
 • Поради сето ова често, треба да изберете отворени жици за некои простории и да се затвори за други. Ова не е прекршување, но по понатамошен избор - кој кабел е потребен за ожичување во станот, овие карактеристики треба да се земат предвид.

Изберете го бројот на жици што живееле

За да одредите кој кабел треба да го направи жици во стан или куќа, треба да го знаете бројот на кабелските жици. Сè што е доста едноставно овде, а EMP дава недвосмислен одговор.

Сè што е доста едноставно овде, а EMP дава недвосмислен одговор

Изберете го бројот на жици што живееле

Значи:

 • Според клаузулата 6.1.20 од ПУЭ, посебна нулта заштитна жица треба да биде поврзана со приклучоците во станот од групниот штит. Врз основа на тоа, за еднофазна 220V мрежа, ние мора да користиме жица со три јадра.
 • Ако користите трифазна мрежа, тогаш ви е потребен четирижичен кабел. Во исто време, ако има гранки на еднофазна опрема, тогаш треба да има заштитен проводник. Затоа, во овој случај треба да се користи жица со пет жици.

Обрни внимание! Според клаузулата 1.3.10 од ПУЕ, нула и заштитни проводници за трифазна мрежа не се земаат предвид при пресметувањето на жичниот пресек. Тоа е, ако користите четири-жица жица, во која едно јадро има нула, тогаш ќе се направи избор на дел, како за три-жица жица.

Ефектот на внатрешните услови при избор на кабел

Важен фактор да се одговори на прашањето: што жица да се избере за жици во станот, се условите во собата. Температурата, влажноста и прашината, исто така, играат значајна улога во ова. И ако факторот на прашина за становите не игра посебна улога, тогаш вреди да се обрне внимание на другите.

Значи:

 • Според ставовите 1.1.6 и 1.1.7 од EMP, просторија во која релативната влажност на воздухот надминува 60% се нарекува влажна. Ова е типично за бањи и некои бањи. Суровини соби се оние во кои релативната влажност на воздухот надминува 75%. Ова е повторно карактеристично за некои бањи и купатила.
 • Ако имате бања или простории каде што температурата може да биде над 35 ° C подолго време, тогаш ова треба да се земе предвид при изборот на која жица е потребна. За овие цели, Табела 1.1.3 е дадена во OLC, во која се дадени коректорски фактори за соби со различни просечни температури.

Табела на фактори за корекција за простории со различни температури

Основни параметри за избор на електрични жици

Главниот параметар кој ви овозможува да одредите која жица да се користи за жици во станот е пресек на нејзиното живеење (види Направете пресметка на жичниот пресек за моќност ). За да се утврди овој параметар, PUE е достапен во Табела 1.3.4 за бакарни жици и 1.3.5 за алуминиумски жици.

Но, за да ги искористиме овие табели, треба да ја знаеме номиналната струја што ќе тече во проводниците. За ова треба да го пресметате.

Пресметка на бројот на потрошувачи на енергија

Електрични приемници вклучуваат сè што троши електрична енергија во вашиот стан. Ова е мрежа на осветлување, приклучници и моќна електрична опрема, директно поврзани преку прекинувачот во разводната табла.

За да се одреди номиналната струја на жици, прво треба да знаеме што ќе се напојува од него.

 • Според став 12.27 од BCH 59 - 88, станот треба да има еден излез за 6А за секоја соба од 6м2. За ходниците, оваа стапка е намалена на 1 излез за секоја соба од 10 м2. Покрај тоа, за кујна површина до 8m2 има 3 приклучници за 6А, и ако кујната област е поголема, а потоа 4 приклучници. Исто така треба да има и 1 приклучок за 10 или 16А и еден приклучок за 25А за поврзување на електричен шпорет (види Како да инсталирате штекер за електричен шпорет со свои раце ). Ако електричниот шпорет не е обезбеден, тогаш штекерот не може да се инсталира.

Опција поставување на електрични приемници во станот

 • Врз основа на овие норми се пресметува бројот на продавници во старите стилски апартмани. Но, времето се менува и потребата за електрична енергија станува се поголема. Затоа, ако планирате целосно да ја промените електричната мрежа, ве советуваме да ги ревидирате овие параметри.
 • Ние нема да ви дадеме точен број на приклучоци за секоја соба, тоа зависи од дизајнот, количините на видео, аудио и друга опрема за домаќинството и, се разбира, вашите желби. Затоа, направете го своето планирање, без да го надминете здравиот разум.
 • Што се однесува до осветлувањето, тука ви се дава и целосна слобода на мислата.
 • Но, релативно големи апарати, постојат одредени ограничувања. Според став 13.15 од BCH 59 - 88, моќта на грејачите инсталирани во становите не треба да надминува 2 kW. Ако имате инсталирано грејачи од 1,5 до 2 kW, тогаш ве советуваме да ги напојувате со посебна машина од разводната табла.

Пресметка на номинална струја

Сега, за да утврдиме која жица е потребна за ожичување во станот, треба да ја пресметаме номиналната струја на секој одделен приемник. И ако сè е повеќе или помалку јасно со мрежата за осветлување, ја пресметуваме вкупната струја на лампите кои се напојуваат од секој прекинувач, тогаш може да има прашања со приклучоци.

 • Секоја опрема може да се вклучи во штекерот. Но, секој од нив планирал за одредена цел. Затоа, ние продолжуваме од фактот дека уредот со најголема планирана моќ ќе биде поврзан со него.
 • Пресметката на номиналната струја се изведува според формулата I = P / U × cosα. P е моќта на вашиот апарат. Ако не можете да го најдете во пасошот или на телото, можете да ја користите табелата подолу. U = 220V. Cosα - фактор на моќност, кој мора да биде наведен во пасошот на апаратот. Ако не го најдовте, тогаш храбро земете еднаков на 1.

Табела на номинални моќности на различни електрични апарати

Обрни внимание! Оваа пресметка ќе ни помогне не само да го одредиме кабелот за електрични инсталации во станот, туку исто така може да се користи при одредување на номиналните параметри на приклучоците и прекинувачите. На крајот на краиштата, номиналните струи на овие преклопни уреди често се забораваат при купувањето, што доведува до нивниот брз неуспех, па дури и оган.

Консолидација на потрошувачите на енергија во групи

Одлучувачки фактор во изборот на бројот на групи од кои ќе се напојува нашиот стан е клаузула 6.2.2 од OLC, што не дозволува употреба на прекинувачи со рејтинг поголем од 25A. Врз основа на ова, и да ја направиме нашата поделба во групи.

 • Поделбата во групи може да се направи според различни критериуми или врз основа на номиналните струи. Но, со цел да се избегне забуна во иднина, тие обично комбинираат осветлување во една или две групи, додека приклучоците се напојуваат од нивните групи.

Обрни внимание! Клаузула 6.2.3 од Електричната инсталација законик забранува комбинирање на повеќе од 20 светилки или приклучници во една група. Во оваа мулти-светилка лустери се сметаат за едно пристапување.

 • Исто така честопати се користи поделбата во групи по собата. Каде од секоја автоматска машина јаде една или две соби. Сето тоа зависи од вашите желби и вкупни броеви.
 • Ако ви се случува да ги монтирате своите жици, тогаш треба да запомните дека секоја група може да се напојува од прекинувачи од 16 или 25А. Помалите деноминации не се препорачливи, но поголемите се забранети.

Избор на жица дел

Во последната фаза, можеме директно да продолжиме со изборот. Како што видовме погоре, ова се прави во согласност со табелите 1.3.3 и 1.3.4 од OLC, кои се прикажани на фотографијата во нашиот напис подолу.

4 од OLC, кои се прикажани на фотографијата во нашиот напис подолу

Табела за избор на алуминиумска жица

Значи:

 • За да изберете која жица за ожичување во станот ќе биде оптимална, пронајдете ги вкупните вредности на номиналните струи приближно еднакви на вашите вредности. Во овој случај, бројот на жици треба да се земе предвид. Изберете вредност што е најблиску до твоето место и видете која жица е во право за вас.
 • Ако сакате да користите бакарна жица, тогаш обично нејзиниот пресек не е поголем од 2,5 mm2. За алуминиумски жици, оваа вредност може да биде до 4 mm2.
 • Не смееме да заборавиме дека Табела 7.1.1. OLC, исто така, ги обезбедува минималните дозволени вредности на жицата. Значи, за снабдување на поединечни групи, пресекот на бакарна жица мора да биде најмалку 1 mm2, за алуминиум, најмалку 2,5 mm2.
 • Има уште еден параметар што ние не го предвидувавме порано, бидејќи не го знаеме бројот на групи. Сега, знаејќи колку жици ќе мора да работиме во една цевка или кутија, ние треба да го земеме предвид ова. За ова, клаузула 1.3.10 од OLC содржи корекција фактори. Затоа, ако имате повеќе од пет жици во пакетот, тогаш сегашните вредности во табелите 1.3.3 и 1.3.4 ќе бидат помали од 0.68, ако има повеќе од 7 жици, а потоа за 0.63, ако се повеќе од 10, тогаш вредноста ќе биде помала од 0.6.

Табела за избор на бакарни жици

 • Но, на прашањето: која жица е подобра за жици во станот, одговорот е сосема јасен - бакар. Тоа не е толку подложно на корозија, со прегревање на температурата, не губи толку многу својства и има поголема електрична спроводливост.

Заклучок

Сега знаете сите аспекти од изборот на жица за стан или куќа. Затоа, треба лесно да се пресмета и изберете жици.

Па, нејзината инсталација не е незгодно бизнис, а написите на нашата веб-страница треба да ви помогнат да се справите со најтешките прашања за поврзување и поставување жици.