Продукция

Новости

Стены из кирпича видео
Строил дом. Планирую, что он станет таким себе семейным гнездышком для нас всех и что мы будем жить тут долго и счастливо. Потому делал все максимально качественно, старался зря денег не жалеть. Нет,

Кладка кирпича цоколь видео
В детстве я была довольно небрежна к своей осанке, в результате схлопотала сколиоз. С годами все усугубилось, и добавился остеохондроз. Две беременности и ношение детей в слинге никак не способствовали

Очистка фасадов, Мытье фасадов, Защита кирпича, Защита бетона, Удаление Грэффити ООО Штукатурка `Венецианка`
Штукатурка "Венецианка", итальянская штукатурка, рельефная штукатурка Цвета на сайте означают: - средства защиты и пропитки - средства для декорирования и защиты (цветные пропитки - лазури) -

Высота кирпичной кладки в 4 кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Шикарные проекты домов из кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Бани из кирпича проекты и цены фото
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Барбекю на даче своими руками из кирпича фото
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Фото цоколя из клинкерного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Сколько в кубе газосиликатного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Перемычка из кирпича со шпилькой
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Объекты

Поиск

Како да го поврзете штекерот од прекинувачот. Како да направите штекер од прекинувачот

 1. Прекини
 2. Socket
 3. Последици
 4. Наместо прекинувач
 5. Од двојниот прекинувач
 6. Дали е возможно да се направи приклучок од прекинувачот?
 7. Во кои случаи можеби ќе треба такво дејство?
 8. Кои алатки ни требаат?
 9. Инсталација на штекер во случај на еден прекинувач
 10. Како да инсталирате ѕиден штекер
 11. Како да го повлечете прекинувачот од прекинувачот
 12. Чекор 1. Подготвување на прекинувачот за жичана врска
 13. Чекор 2. Отстранување на прекинувачот кутија од приклучокот
 14. Чекор 3. Локацијата на штекерот
 15. Чекор 4. Процес на монтирање на уредот

Виталната активност на лице во куќа или стан е сигурно поврзана со апарати за домаќинство. електрична мрежа . Понекогаш постојат такви ситуации кога е неопходно да се пренесат елементите на електричните жици (прекинувач за светло или штекер) на друго, поудобно место. Оваа публикација ќе разговара за тоа како да се направи приклучокот од прекинувачот, и дали е можно да се спроведе таква работа не во теорија, туку во пракса?

За да го разбереме ова прашање, го разгледуваме дизајнот и целта на преклопните уреди.

Прекини

Прекини

Прекинувачот се состои од две контактни групи (влез и излез). Неговата главна задача е да ги затвори или да ги отвори веќе завршените електрично коло за напојување на уредот за осветлување. Запомнете, овој преклопувачки уред секогаш работи само на фазна пауза, нема потреба од нула. Треба да се приклучат само фазни жици на прекинувачот: еден од главниот довод (до дојдовниот контакт), вториот од светилката (до појдовниот контакт).

Socket

Socket

Главната функција на овој уред е напојување на потрошувачите (електрични алати, апарати за домаќинство). Од апаратот за домаќинство, кабелот со приклучокот е вметнат во штекерот, напонот се применува на него и опремата почнува да работи. За поврзување на штекерот потребна е фаза и нула. Ако случај на спроводлива технологија, ќе ви треба повеќе заштитни заземјување.

Последици

Во најмала мера ќе стане јасно лице кое го разбира електротехниката дека е невозможно да се отстрани излезот од прекинувачот без да се менува електричната инсталација на овие преклопни уреди. Сите апарати за домаќинство целосно ќе работат само на два потенцијала - фаза и нула. И во прекинувачите има само една фаза, тие не можат да обезбедат нула до излезот.

Паралелно поврзување дијаграм на излезот и прекинувачот ќе ни даде како резултат таква слика. Секој пат кога ќе го вклучите апаратот за домаќинство, струјата ќе тече низ светлината и светлото ќе се вклучи. Таквата шема е непожелна поради следните причини:

 • Во исто време, двајца потрошувачи ќе работат (светилка и апарат за домаќинство), ова може да доведе до прегревање на жиците. И знаете дека секое дополнително загревање на електричната мрежа е веќе причина за итен случај.
 • Моќните уреди (повеќе од 500 вати) не можат да се поврзат според оваа шема, бидејќи зголемената струја ќе тече низ светилката во светилката, што ќе предизвика да излезе од работа (ќе изгори).
 • Во моментот на поврзување на потрошувачите со мрежниот напон е можно слетување. Во овој случај, други апарати за домаќинство, како што е фрижидер, може да се исклучат.

Да се ​​обидеме да дознаеме кои се патеките од оваа ситуација.

Наместо прекинувач

Оваа опција вклучува инсталирање на штекер наместо постоечки прекинувач. Ова се прави кога е апсолутно неопходно. Имајте на ум дека ова нема целосно да ја покрие собата. Оваа опција може да се користи како привремена. На пример, правиш поправки во не-станбени простории и треба периодично да ги поврзете електричните апарати. Ако работата се врши исклучиво во текот на денот, кога има доволно природно светло, можете да го поврзете штекерот наместо тековниот прекинувач.


За да го направите ова, ќе треба да ги извршите следните дејства на префрлување:

 1. Деактивирајте ја просторијата (исклучете ја машината), во која ќе работите и проверете го отсуството на напон.
 2. Откачете го прекинувачот од штекерот за струја и исклучете ги жиците кои што се вклопуваат.
 3. Инсталирајте го приклучокот во приклучокот и сега е неопходно да ги поврзете жиците од прекинувачот на неговите терминали.
 4. Следната фаза на работа ќе биде во разводна кутија каде што се направени сите електрични инсталации во оваа просторија. Поврзете ја една жица од новоизградениот излез до фазната јадра на мрежата за напојување, а втората мора да биде поврзана со јадрото на нуклеарната мрежа. Две жици од кои разводна кутија отиде на светилка, потребно е да се исклучи и изолира.
 5. Откако сите горенаведени работи се завршени, енергизирајте ја просторијата од изворот на напојување (вклучете ја машината) и проверете дали штекерот е правилно напојуван. За да го направите тоа, вклучете во неа некој вид апарати за домаќинство, треба да функционираат нормално.

Од двојниот прекинувач

Ако собата има прекинувач со два копчиња, не можете да ја отстраните и да го напојувате штекерот. Само по таквото префрлување прекинувачот веќе работи во режим со еден клуч.

Што е овој начин?

Трижилената жица доведена до прекинувачот била дистрибуирана преку своите терминали и тоа:

 • еден живеел на влезниот контакт;
 • два проводници на појдовните контакти.


еден живеел на влезниот контакт;  два проводници на појдовните контакти

По префрлување, двата проводници ќе продолжат да работат според нивната намена (влез и еден излез), а третото јадро ќе се напојува со нула штекер.

Алгоритмот на овие пренасочувања ќе биде како што следува:

 1. Деактивирајте го работно место (оневозможи влез автомат).
 2. Повлечете го прекинувачот со два копчиња од долниот панел.
 3. Пред да го поврзете штекерот, направете порта за тоа од местото каде што е поставен прекинувачот, а исто така подгответе дупка за инсталација.
 4. Помеѓу двете дупки, поставете двојазична жица во портата.
 5. Поврзете ги двете жици соодветно на фазата и нула контактот на штекерот.
 6. Следниве чекори ќе бидат во разводниот кутија. Неопходно е да го исклучите нулдниот проводник од еден од светилките од неутралната жица на мрежата за напојување, да го изолирате, и наместо тоа да го поврзете третиот проводник на прекинувачот, од кој сега ќе се напојуваат нулти приклучоци.
 7. Останува да произведе префрлување во кутијата за прекинувачи. Фазата од излезот е поврзана со дојдовниот контакт и нула до излезот за тоа светилка, која сега нема да биде вклучена.

Сега проверете ја работата на целиот круг. Вклучете ја просторијата со вклучување на влезниот автомат. Притиснете го копчето за прекинувач, кое останува да работи за осветлување, светилката треба да свети. Вметнете го приклучокот за струја во апаратот за домаќинство, треба да работи. И не заборавајте да се сетите, никогаш не го допирајте вториот клуч, бидејќи ако го притиснете, ќе ја затворите нула и фаза, и ова е краток спој.

Важно е да се запамети! Ваквото префрлување е привремено, поради некоја причина, неопходна опција. Обидете се да се префрлите на нормално електрично коло што е можно поскоро.

Ние разгледавме можни опции како можете да се обидете да го направите штекерот од прекинувачот. Сметаат дека таквата работа треба да ја преземе лице со одредено искуство во областа на електротехниката. Пред да ја направите работата, размислете сто пати дали ви е потребна? Дали може да биде подобро секој преклопник да работи независно?

Во старите станови, кои сеуште активно се продаваат, ожичувањето беше спроведено долго време. И често не сме во можност да ја извршиме целосната работа на нејзиното ново поставување. Сепак, понекогаш станува неопходно да се создаде дополнителен простор за напојување на електрични апарати. Често се поставуваат прашањата за тоа дали е можно да се поврзат префрлување на излезот. Денес ние ќе се обидеме да одговориме на овие прашања.

Не е важно дали ќе одите да работите со струја или со прекинувач за светлина, запомнете дека станува збор за електрична енергија. Затоа, потребно е да се работи со него, следејќи ги сите безбедносни правила, како и да поседувате посебна опрема. Ако не сте сигурни во вашите способности, тогаш најдобро е да му се довери на професорите.

Тоа е важно! Сите работи за ожичување треба да се изведуваат само во услови на исклучен електрицитет. Како по правило, на влезот или во станот има автоматска машина, каде што може да се направи или за една соба или за целиот стан.

Дали е возможно да се направи приклучок од прекинувачот?

Треба да се напомене дека овој член ќе разговара за тоа како да се одржи излезот од прекинувачот. Тоа е - ние ги пренасочуваме жиците од овој елемент, кој за возврат ќе заврши со приклучок. Постои уште една опција да се направи штекер директно во штекерот од прекинувачот, но овој пристап обично не носи задоволителни резултати поради фактот дека овој излез е премногу висок, а не на најдобро место.

Во кои случаи можеби ќе треба такво дејство?

 • Понекогаш се појавуваат дополнителни потрошувачи на електрична енергија во просторијата, а ние сме принудени да пронајдеме начин да ги нахраниме. Во овој случај, користете веќе постојни сокети натоварен со електрични апарати, не можеме;
 • Собата скрши една или повеќе места. Понекогаш неуспешната врска точка беше единствената, и во овој случај, еден од излезите би бил да се создаде излез од прекинувачот.

Тоа е важно! Спроведување на излез од прекинувачот, иако постапката дозволена со правилата, се уште е привремено решение за проблемот. Потоа, ова ожичување треба да се намали на оригиналната дистрибуција.

Кои алатки ни требаат?

Листата на алатки не е многу голема: индикатор шрафцигер, приклучок (за повеќе информации за купување, прочитајте подолу), клешти (присуството на гумена рачка е исклучително важно), како и соодветна жица за ова. Во исто време, поради безбедносни причини, подобро е да се купат гумени ракавици. Па, ако работата се изведува без да се исклучи струјата (што треба да се избегнува на секој начин), тогаш и густиот под под нозете ќе стане клучен фактор.


Инсталација на штекер во случај на еден прекинувач

 • Неопходно е да се отстранат тастатурата и капакот од прекинувачот, изложувајќи ја металната рамка и прекинувачкиот механизам;
 • После тоа, одвртете ги завртките што го држат прекинувачот и извлечете го;
 • Планираме место за инсталирање на идниот излез, што го прави не помал од половина метар од подот, како и најмалку еден и пол метри од радијаторите и другите апарати за загревање на просторијата. Останете подалеку од комуникацијата со вода и гас. Должината на жицата, која ќе се одвива помеѓу две точки, се одредува соодветно.
 • Поставен е под-конектор, по што, во согласност со инструкциите, приклучокот е монтиран и жиците се поврзани со него. Инструкциите за инсталирање на штекерот ќе бидат дадени од нас на крајот од материјалот;
 • Следно, треба да ја посетиме разводна кутија, која е достапна во секој стан, и во која е вклучено целиот жици. Во кутијата и врши префрлање на таков начин што нула (N) и две фази (L) се напојуваат во нов излез. Истите жици кои претходно отидоа на сијалицата, ќе изолираме.

Кабел за поврзување од двоен прекинувач

Ако во првиот случај добивме целосно функционален излез, но во исто време, всушност, го изгубивме осветлувањето во собата, а потоа во случај на спарен прекинувач, сè се случува поинаку. На крајот на краиштата, на овој начин може да се опреми дополнителен излез, додека одржување на осветлување во собата.

Главната задача во оваа операција е да се редистрибуира целта на една од трите жици, која се доставува до прекинувачот. Ние ќе го сториме тоа, како во горниот случај, со користење на разводна кутија. Задачата е да се додели улогата на неутралниот проводник на оваа трета жица. Севкупно, задачата е поделена во неколку фази:

 • Деактивирање на мрежата, демонтирање двоен прекинувач , подготовка на местото за излез и негово поставување;
 • Одете до разводната кутија и повторно поврзете една од излезените жици од страната на прекинувачот до заедничкиот нула проводник. Соодветната жица што оди директно до уредот за осветлување е исклучена и изолирана од заедничката мрежа;
 • Во текот на работата со приклучокот, ние го поврзуваме едно јадро со креираната ладна жица, а втората со фазна жица, која е поставена на прекинувачот;
 • По инсталирањето на двојниот прекинувач, проводниците се поврзани со терминалите. Уредот продолжува да ја врши својата функција, но во овој случај се претвора во еден прекинувач.


Уредот продолжува да ја врши својата функција, но во овој случај се претвора во еден прекинувач

Како да инсталирате ѕиден штекер

Ние ги купуваме соодветните материјали: штекер (не треба да заштедите на квалитет, подобро е да користите керамичка основа), кабел, кутија за приклучок и алабастер. Вториот, што го претпоставивте, е неопходен за безбедно поставување на самата кутија во ѕидот. Ние ќе разговараме за ова подолу. Самиот процес се состои од следниве задачи:

 • Означува место на ѕидот во согласност со инструкциите озвучени погоре. Во исто време, работата на конкретниот хромиран обично се изведува со длето или перфоратор. Истото важи и за создавање на канал од излезот до разводна кутија. Пред тоа, потребно е да се користи индикатор шрафцигер, кој ќе ни помогне да се осигураме дека повеќе нема жици на местото на работа;

Тоа е важно! Кога работите со електрични алати, што се случува речиси постојано, ќе треба да посветите внимание на проблемите со електричната енергија. Најчесто во овој случај, исклучете ја струјата само во една просторија и од вториот кабел за продолжување. Во отсуство на можност да го направите ова, ќе мора да ја искористите помошта на вашите соседи.

 • Подготвувајќи се да го инсталирате кутијата под штекерот. Во оваа фаза, ние треба да пред-вежба или извлечете од кутијата парче пластика преку која кабелот ќе помине во иднина. Паралелно, го одгледуваме алабастерот, разредувајќи го според упатствата. Бидејќи овој метод на малтер брзо се собира, не се препорачува разредување на голема количина одеднаш;
 • Инсталација кутија. Поставете го алабастерот во дупката во ѕидот, а потоа ја потопите кутијата во неа, осигурувајќи дека е рамна и дека нејзините краеви се рамни со рамнината на ѕидот;
 • Поставување на кабел Пред ова, станот е целосно деактивиран. Подготвениот кабел е поставен на едниот крај во канал, а другиот во местото каде што се префрлаат жиците, а делумно се фиксира со алабастерски раствор во смачканиот канал. Обидете се да преземете вишок, за да не го откриете недостатокот на должина во случај на прекумерна потрошувачка на кабел. После тоа, ѕидот може целосно да се заврши;
 • Префрлување Потребно е да се отстранат околу 7 сантиметри изолација, по што нула, фаза и земја се монтираат на точките за моќ на проводниците. Можно е да се префрлат и двете со помош на посебни терминали и методот на извртување со последователна изолација;
 • Инсталација на излезот. Декоративниот дел го отстраниме од претходно подготвениот приклучок и го ставаме во кутијата, ги поврзуваме сите три жици со соодветните делови поставени со буквите PE, N, L. Со помош на прилагодливи ногарки или завртки, штекерот е фиксиран во кутијата, по што е можно да се монтира декоративниот дел, да даде тензија и да го провери квалитетот на работата.

Пред да започнете да го презентирате главниот дел од статијата, неопходно е да одговорите на две основни прашања на оваа тема: "Може ли да направам сокет од прекинувач?", И "Може ли да направам сокет од прекинувач?". Одговорот на првото прашање е "да". Со манипулации, кои понатаму ќе бидат опишани во текстот, жиците може да се отстранат од прекинувачот и да се поврзат со ѕидниот штекер. Одговорот на второто прашање е "Не". Невозможно е да се смени прекинувачот во приклучокот, бидејќи тие имаат различни специфики на работа.

Како да го повлечете прекинувачот од прекинувачот

Пред да започнете со инсталирање на штекерот од прекинувачот, вреди да се потсетиме дека манипулацијата на жици во дневната соба може да се врши само со целосно исклучен електрицитет низ целиот стан.

За овој вид на работа, ќе ви бидат потребни следниве алатки и материјали:

 • клешти со гумена рачка;
 • гумени ракавици;
 • индикатор шрафцигер;
 • гумена постелка под твоите нозе (ако работите на свој ризик и ризик под стрес);
 • жица на потребниот дел и конфигурација;
 • приклучок.

Чекор 1. Подготвување на прекинувачот за жичана врска

Тастатурата и заштитната рампа се отстранети од прекинувачот. Понатаму, за да се обезбеди практичноста на идната работа, неопходно е да се остави 60 mm жица што излегува од прекинувачот.

Чекор 2. Отстранување на прекинувачот кутија од приклучокот

За да го направите ова, потребно е да ги одвртите завртките што ги држат прстите на плочките и внимателно повлечете го телото на прекинувачот надвор од приклучокот.


Чекор 3. Локацијата на штекерот

Мора да изберете место за самиот излез. Нејзината висина над подот треба да биде најмалку еден метар. Исто така гнездото на неговото тело треба да биде на растојание од најмалку еден и пол метри од било кој грејни апарати и системи.

Чекор 4. Процес на монтирање на уредот

Прво, ѕидната плоча е инсталирана на ѕидот. Тогаш неговите контакти се изложени и поврзани со контактите на расклопниот прекинувач користејќи претходно подготвена жица. Podrozetnik затвора со завртки, а случајот на самиот излез е прицврстен на него. Како резултат на тоа жици се закачени на ѕидот на висина од најмалку 30 см од подот. Нашиот излез е подготвен.


Кога се користи таква конструкција во куќа, треба да се запамети дека светлото во просторијата ќе се вклучи секогаш кога апаратот што е поврзан со излезот ќе се вклучи.

Во кои случаи можеби ќе треба такво дејство?
Кои алатки ни требаат?
Оваа публикација ќе разговара за тоа како да се направи приклучокот од прекинувачот, и дали е можно да се спроведе таква работа не во теорија, туку во пракса?
Што е овој начин?
Пред да ја направите работата, размислете сто пати дали ви е потребна?
Дали може да биде подобро секој преклопник да работи независно?
Дали е возможно да се направи приклучок од прекинувачот?
Во кои случаи можеби ќе треба такво дејство?
Кои алатки ни требаат?
Пред да започнете да го презентирате главниот дел од статијата, неопходно е да одговорите на две основни прашања на оваа тема: "Може ли да направам сокет од прекинувач?