Продукция

Новости

Стены из кирпича видео
Строил дом. Планирую, что он станет таким себе семейным гнездышком для нас всех и что мы будем жить тут долго и счастливо. Потому делал все максимально качественно, старался зря денег не жалеть. Нет,

Кладка кирпича цоколь видео
В детстве я была довольно небрежна к своей осанке, в результате схлопотала сколиоз. С годами все усугубилось, и добавился остеохондроз. Две беременности и ношение детей в слинге никак не способствовали

Очистка фасадов, Мытье фасадов, Защита кирпича, Защита бетона, Удаление Грэффити ООО Штукатурка `Венецианка`
Штукатурка "Венецианка", итальянская штукатурка, рельефная штукатурка Цвета на сайте означают: - средства защиты и пропитки - средства для декорирования и защиты (цветные пропитки - лазури) -

Высота кирпичной кладки в 4 кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Шикарные проекты домов из кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Бани из кирпича проекты и цены фото
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Барбекю на даче своими руками из кирпича фото
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Фото цоколя из клинкерного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Сколько в кубе газосиликатного кирпича
Многие горожане мечтают о наличии собственного дома, расположенного в загородной зоне. Здесь царит тишина, что позволяет ежедневно наслаждаться вечерним отдыхом на свежем воздухе. Если вы решили построить

Перемычка из кирпича со шпилькой
Постройка любого здания является достаточно сложным процессом. Требуется решить очень много задач. Одной из главных позиций является выбор строительного материала. Имеет смысл заранее позаботиться о качестве.

Объекты

Поиск

Дрвени прстени, и што учиме

  1. Најстарите гигантски дрвја
  2. Годишните прстени ја одредуваат не само возраста на дрвото

Должината на животот на дрвјата на умерени и ладни ширини може да се определи со попречното пресекување на нивните стебла, со оглед на годишните прстени (годишни слоеви). Таквиот слој, како по правило, одговара на растот на дрвото за време на една сезонска сезона. Вуд, роден во пролет и рано лето, е значително различен од подоцнежниот кој се појавува кон крајот на летото и есента.

Кога дрвото почнува да вегетира, во дрво формирани се многубројни бродови. Во есента, садовите се формираат тесни, и станува се повеќе густа и темна. Вообичаено, преминот од рано дрво до крајот на дрвото е постепен, но преминот од доцна дрво до почетокот на дрвото може да се проследи сосема јасно, а границите меѓу нив се јасно видливи со голо око. Секој прстен, по правило, одговара на една година. Иако понекогаш постојат таканаречени лажни прстени. Ова се случува ако, поради неповолното лето (суша или студ), почнува да расте во есен.

Ова беше инцидентот што се случи во Тури (Естонија) на 25 август 1818 година. За време на грмотевици, молња погоди 25 метри дуб; погоденото дрво беше исечено на парчиња. И потоа се покажа дека концентричните слоеви на дабовото дрво под влијание на молњите се ексфолијатираат едни од други и слободно излегуваат како телескопска антена.

Најстарите гигантски дрвја

Бидејќи секоја година се зголемува дебелината на трупот, се чини дека долгите евреи треба да се бараат меѓу дебели дрвја. И, навистина, долго време гигантските дрвја што растат во Северна Америка се сметаа за најстари - сексоиа и sequoiadendrons.

Секвоаите се џиновски дрва: висината е околу стотина метри, дијаметарот на трупот достигнува 8,5 метри. Една таква пила била испеана со седум метри пила речиси две недели, а потребни се 30 железнички платформи за транспорт на дрвото на ова дрво. Уште две љубопитни факти. Во Националниот парк Секуиа (САД), на делот од гигантската секмоја скратена во средината на 19-тиот век, претприемнички Американци одржаа летна подиумот, каде што истовремено беа поставени 16 пара танчери, 20 гледачи и 4 музичари.

Во националниот парк Јосемит (20 км од Сан Франциско) растат познатата секмоја "вахвона" - големиот четинар дрво . Во 1881 година, на местото на огромна шуплина, тунел долг 8,7 метри, широк 2,5 м и 3 м височина, бил удрен во багажникот.

Уште повеќе импресивен во големина на sequoiadendron (Wellingtonia, мамут дрво), неговиот дијаметар на трупот достигнува 10 метри, расте во Калифорнија на западните падини на Сиера Невада.

Меѓу овие гигантски дрвја од растителниот свет, откриле секмоја чија возраст била 2125 години Меѓу овие гигантски дрвја од растителниот свет, откриле секмоја чија возраст била 2125 години. Долго време се сметало за најстаро дрво.

Компаративно неодамна, дланката меѓу долготрајните дрвја на црвеното дрво се препушти на шилестиот мешан бор кој расте на карпестите падини на планините Белата Планина (западно од Северна Америка). Никој не претпоставуваше дека, генерално, малите дрвја (до 10 метри повисоко) имаат таква респектабилна возраст. Во 1955 година, еден од овие борови беше намален за научни истражувања. Кога, според годишните прстени, нејзината возраст била пресметана, научниците биле исклучително изненадени: 4900 години старомоден бор! Истражувачите немаа друг избор освен да се обвинат себеси за индискреција и да жалат за своето дело.

Но остатокот од старите борови дрвја беа проучувани со голема претпазливост и од 1958 година земени под заштита на државата. Меѓу долгогодишните бор бореле многу дрва, чија возраст надминувала 4 илјади години. Сите четири илјади дрвја добија сопствени имиња: "Алфа" - првото дрво пронајдено над 4 илјади години, "Патријарх" - најгусто дрво на шилести борови (со дијаметар од 3,5 метри), "Метуселах" - најстарото живо дрво, тој е 4600 години (според библиските приказни, Метусела живеел најдолго меѓу луѓето - 969 години).

Годишните прстени на плетен бор се толку густи што не се разликуваат со голо око. Ова не е изненадувачки: по сто години дијаметарот на багажникот не се зголемува за повеќе од 2,5 см. И во еден дел од сечењето, долг само 12 см, броеја 1.100 годишни прстени. Значи, најстарите антички борови се појавиле на Земјата кога фараоните во Египет почнале да ги градат првите пирамиди.

Годишните прстени ја одредуваат не само возраста на дрвото

Денес, за да се утврди возраста на едно дрво, нема потреба да се пресече. Дендрохролозите, специјалисти во "читање" растење прстени, дупчат надолу дрво столбови толку дебели како чеша, а потоа ги испита под микроскоп.

И јапонските пронаоѓачи дизајнираа пренослива рендгенска машина со која можете да фотографирате со дијаметар на трупот, без да предизвикате ни најмала штета на дрвото; Според овие слики, специјалистите ја одредуваат не само возраста на дрвото, туку и неговата здравствена состојба (колку овој збор може да се примени на дрвото).

Ширината на дрвените прстени варира од година во година, така што тоталитетот на сите прстени е хроника во која познавач може да чита сè: температурни флуктуации на воздухот, дождови, шумски пожари, инвазија на штетници, смрт на соседните дрвја. Ширината на секој поединечен прстен исто така не е иста насекаде, тоа зависи од положбата на дрвото во однос на сонцето, неговото засенчување од соседните дрвја, насоката на ветровите и слично.

Дали треба да го дешифрирам дрвото? Се разбира, ти треба, бидејќи помага да откриеме некои тајни од минатото. Долго време, американските историчари беа загрижени за мистеријата на карпестиот град изграден во 13 век. во Меса Верде (Калифорнија, САД). Зошто жителите го оставија тоа? Како што е кажано годишни прстени на трупци, без кои, се разбира, не го направија зградите на античкиот град, тоа се случило поради многуте години суша.

Леонардо да Винчи прво ја предложил возраста на дрвјата со годишни прстени ; Тој, исто така, сугерираше дека нивната ширина зависи од климата. Врската помеѓу растот на годишните прстени и метеоролошките фактори - температурата на воздухот и врнежите - за првпат беа истакнати од руските научници А.Н. Бекетов и Ф.Н. Шведов во втората половина на 19 век. Американските истражувачи од дендрохронолошката лабораторија на Универзитетот во Аризона, во 1453, 1601, 1884, 1902, 1941 и 1965 година, ги формирале годишните слоеви на спин-бор во западна Северна Америка. летото беше невообичаено ладно. Податоци за 1941 и 1965 година се совпаѓаат со набљудувања на метеоролозите. Факт е дека во годините со студено лето активноста на камбиумот (сврзното ткиво кое генерира дрво) е слабо. Оштетувањето на дрвените ќелии формирани во текот на летото укажува на инвазија на ладни воздушни маси.

Значи, истражување на годишните прстени на спин борови и зачувани фрагменти од мртви дрвја на овие дрвја, американските научници составиле консолидиран климатски календар на запад. Значи, истражување на годишните прстени на спин борови и зачувани фрагменти од мртви дрвја на овие дрвја, американските научници составиле консолидиран климатски календар на запад Северна Америка, каде што до 6200 п.н.е. er карактеризира секоја година.

Слични студии беа спроведени и во поранешниот Советски Сојуз. На Ботаничкиот институт на Академијата на науките на Литванија, имаше некоја дендроклиматохронолошка лабораторија. Во него, тие создадоа dendroscale покриваат 900 години. На прстените на стариот кедар Научниците откриле во Алтај, научниците дознале каква е климата во овие места од 1020 до 1979 година. Дендроскопот од кедар јасно покажува како 11-годишните циклуси на соларната активност влијаат врз климата. И ние забележавме 80-90-годишни ритми, чија причина сеуште не е конечно утврдена.

И во списанието "Природа" за 1976 година, се појави порака за нов метод за одредување на климата од минатите векови со годишни прстени. Утврдено е дека односот на јаглеродни, кислородни и водородни изотопи во атмосферата на Земјата зависи од неговата температура. Значи, откако го пресметавме изотопскиот состав на секој прстен од дрво, можно е да се пресметаат просечните годишни температури на минатото. Само за ова е неопходно да се воспостави квантитативна врска помеѓу изотопскиот состав на годишните слоеви и познатата просечна годишна температура.

Научниците од Англија, Германија и САД работеа на создавање на дрвен термометар. Тие го спроведоа своето истражување во Англија, каде што почнаа да ја снимаат температурата на животната средина, пред околу 300 години. Недалеку од местата за регистрација на температура, древни даб и елки и ја анализираше содржината на изотопи во прстените. Значи градуиран скала дрвен термометар. Истражувањето на старите дрвја помогнало да се открие времето кое било пред неколку века, кога дури и не знаеле дека може да се мери топлина и студ.

Но, не само за климата од минатите векови може да се каже годишните прстени зимзелени растенија . Американските научници открија дека во нив се забележуваат големи вулкански ерупции. Навистина, за време на ерупцијата, во горната атмосфера се испушта голема маса од вулканска пепел и прашина, што може да остане во атмосферата две до три години. Најмалата цврсти честички ги заробуваат сончевите зраци, па станува постудено на теренот.

Истражувајќи го борбениот бор, научниците ја потврдија ерупцијата на планината Етна во 44 г. er Само оваа ерупција е забележана во дрвени прстени во 42 g. Е.: потребни се две години за да се вози облак од вулканска прашина и пепел од Сицилија во Америка.

Датумот на ерупција на Етна е добро познат на научниците, но за уште една голема ерупција на вулканот Санторин, кој ја уништи културата на Миној. Крит, историчарите имале спор. Некои верувале дека ерупцијата на вулканот Санторин била помеѓу 1700 и 1450 година. n ед., други - помеѓу 1500 и 1300 П.н.е. er Според годишните прстени на спинозните борови, дендрохронолозите утврдиле дека ерупцијата на вулканот Санторин се случила помеѓу 1628 и 1626 година. П.н.е. er

Пред околу десет години, американски ботаничар, А.Џ. Джеикоби, сугерираше дека дрвените прстени кои растат во области со сеизмичка активност може да се утврдат кога се случи земјотрес и колку е силен.

Во неговото размислување се заснова на фактот дека земјотресот обично ги менува условите во кои се зголемува шумата: коренот е оштетен, снабдувањето на дрва со промени во подземните води и сл. Се разбира, овие фактори влијаат на растот на дрвото и треба да се евидентираат во дрвени прстени. Всушност, земјотресите се обележани со темни прстени кои се протегаат на едната страна.

Советскиот научник Н. В. Ловелиус сугерираше дека прстените на старите дрвца треба да содржат информации за експлозиите на супернова во галаксијата. Тој ги проучувал парчињата на две такви дрвја: арча (дрво на смрека) и Амур ариш . Кога ги пресметувале годишните слоеви на смрека високо во планините во Централна Азија, станало јасно дека оваа фабрика е родена во 1163 година и живеела 807 години. Во ова време се случија три експлозии на супернови - во 1572, 1604, 1700 година. и овие експлозии имале влијание врз биосферата на Земјата. Експлозијата на супернова го забави растот на дрвјата: згора на тоа, угнетувањето достигна максимум 15-16 години по експлозијата, 30 години подоцна растот се врати во нормала на дрвјата. Кои физиолошки процеси се прекршени под влијание на експлозија на супернова сеуште не се утврдени.

Читање на аналите на прстените, можете да извлечете и други информации. На пример, дрвјата можат да кажат за степенот на загадување на воздухот во различни години. Американските физичари на годишните прстени ги одредуваат ефектите од нуклеарното тестирање. Хемичарите, анализирајќи го хемискиот состав на годишните прстени, ја проучуваат дистрибуцијата на расфрлани елементи во различни периоди.

Секој пат, по повторното читање на нашата омилена книга уште еднаш, наоѓаме нешто ново за себе во кое ние не бевме забележани порано. Значи со аналите на годишните слоеви: ќе помине години и можеби некој ќе го прочита на нов начин и ќе ни ја отвори сосема поинаква содржина на оваа дрвена хроника, напишана од Природата.

В. Петришин

Дали треба да го дешифрирам дрвото?
Зошто жителите го оставија тоа?